Följ Sparbanksgruppen i Finland

​Sparbanksgruppen förstärker sin konkurrenskraft: inleder hypoteksbanksverksamhet

Pressmeddelande   •   Mar 29, 2016 11:00 CEST

Europeiska centralbanken har beviljat Sp-Hypoteksbank Abp koncession för hypoteksbanksverksamhet.

Europeiska centralbanken (ECB) beviljade den 21 mars 2016 Sparbanksgruppens Sp-Hypoteksbank Abp koncession för hypoteksbanksverksamhet. Verksamheten inleds den 29 mars 2016.

- Syftet med Sp-Hypoteksbank är att förstärka Sparbanksgruppens verksamhetsförutsättningar genom kapitalanskaffning och att med sin egen verksamhet främja genomförandet av Sparbanksgruppens strategi, berättar Sparbanksförbundets verkställande direktör Pasi Kämäri.

Sp-Hypoteksbanks avsikt är att under lagen om hypoteksbanksverksamhet emittera obligationer i euro med hypotekslån som säkerhet, dvs. säkerställda obligationslån. Som säkerhet för de säkerställda obligationslånen används de bolån som Sparbankerna förmedlar till Sp-Hypoteksbank.

Kämäri påpekar att det här är ett viktigt steg på Sparbanksgruppens väg att utveckla affärsverksamheten och förstärka förutsättningarna för den.

- Sparbanksgruppens mål är att vara en mera betydelsefull aktör på den finländska bankmarknaden. I Sparbanksgruppen framskrider förstärkandet av affärsverksamheten målmedvetet och med stora steg. Sp-Hypoteksbank Abp utgör en central del av genomförandet av vår strategi.

Sp-Hypoteksbank hör till Sparbankernas sammanslutning och är medlemsbank i Sparbanksförbundet anl. Endast de Sparbanker som hör till Sparbankernas sammanslutning kan förmedla bolån till Sp-Hypoteksbank.

Ett historiskt steg i finländsk bankhistoriaSparbanksgruppens Sp-Hypoteksbank Abp är den första finländska banken som ansökt om och fått koncession av Europeiska centralbanken.

- Här gör Sparbanksgruppen finländsk bankhistoria, säger Kämäri.

Sparbanken är Finlands äldsta bankgrupp och har 470 000 finländska hushåll, små och medelstora företag eller lantbruk som kunder. För sina kunder tillhandahåller Sparbanksgruppen utöver heltäckande retail bankingtjänster även tjänster för bostadsbyte och försäkring. Till Sparbanksgruppen hör utöver 23 Sparbanker dessutom Sparbanksförbundet anl, Sb-Livförsäkrings, Sp-Fondbolag, Sparbankernas Centralbank Abp och fastighetsförmedlingskedjan Sb-Hem. Sparbanksgruppen har ca 1 200 anställda på olika håll i Finland. www.sparbanken.fi

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.