Följ Sparbanksgruppen i Finland

​​​​Investeringsbostad – gratis lunch?

Pressmeddelande   •   Jun 16, 2015 15:10 CEST

Att placera i en egen bostad är ett populärt finländskt sätt att spara långsiktigt. Den senaste tiden har det också blivit populärt att köpa en bostad för uthyrning, dvs. bostadsinvestering.

Den senaste tiden har det varit mycket tal om att placera i bostäder. Fastän det har sina risker är det för många ett förnuftigt sätt att öka sin förmögenhet.

När man hör på Nooa Sparbanks verkställande direktör Tommi Rytkönen slås man av tanken att fastän känslorna skulle vinna över förnuftet när man köper en egen bostad ska förnuftet absolut vinna när man köper en investeringsbostad.

- Alla bostäder är inte lämpliga som investeringar och därför ska det gå att motivera köpet med fakta. Det är hård konkurrens om de bästa investeringsobjekten så den som funderar på en ny investeringsbostad ska sätta sig noggrant in i bostadsmarknaden och områdets pris- och hyresnivå. En stor del av de finländska hushållens förmögenhet är redan placerad i det egna hemmet, så om man tänker på spridning lönar det sig inte nödvändigtvis att placera alla sina tillgångar i väggar – en del borde man placera i andra slag av egendom.

Hur mycket klirr i kassan ger det?
Rytkönen berättar att avkastningen på bostadsinvesteringar kan räknas på nästan lika många sätt som det finns bostadsinvesterare.

- Låt oss här glömma spekulationerna i bostadens värde och i stället tala om husbolaget, hyresgästprofilen och avkastningen på eget kapital – och framför allt på investeringsstrategin: varför man överhuvudtaget vill investera i bostäder.

Bostadsinvestering är en av de få investeringsformer där det med mycket måttlig risktagning är förnuftigt att överväga att ta ett lån och låta främmande kapital jobba för att öka den egna förmögenheten.

Rytkönen påminner om att den typiska finländska bostadsinvesteraren äger 1–2 bostäder och inte leder sin verksamhet med hjälp av excel-kalkylblad. Hela begreppet bostadsinvesterare kan till och med kännas lite främmande.

- Själva ordet investerare kan framkalla bilden av en girig spekulant vilket den finländska bostadsinvesteraren är verkligt långt ifrån. 

- Om man funderar på att bli bostadsinvesterare ska man minnas att en bostadsinvesterare till skillnad från andra investerare är tvungen eller får ha att göra med riktiga människor och deras livssituationer. På köpet får man alltså en social hobby. Valet av hyresgäst är viktigt för att man ska lyckas: när man hittar en hyresgäst som behandlar bostaden som sitt hem är man redan på god väg. Å andra sidan kan telefonen ringa en lördag kväll och man får höra att kylskåpet har gått sönder.

Rytkönen påminner om att om man vill att det ska vara lätt så kan man alltid köpa till exempel fonder.

- Men om man förstår vad man ger sig in i får man en hobby som på lång sikt leder till att förmögenheten ökar. En god hyresgäst som behandlar bostaden som sitt hem minskar också stressen betydligt.

Enligt honom är den ändå förträfflig som en långsiktig sparform.

- Att investera i en bostad är en konkret sak som ger månatligt kassaflöde och verkar passa finländare på en känslonivå. Man kan också njuta mera av fördelarna när man minimerar riskerna, väljer såväl bostaden som hyresgästen noggrant och om man har lån förbereder sig också för att räntenivån stiger.

Sparbanken är Finlands äldsta bankgrupp och har 470 000 finländska hushåll, små och medelstora företag eller lantbruk som kunder. För sina kunder tillhandahåller Sparbanksgruppen utöver heltäckande retail bankingtjänster även tjänster för bostadsbyte och försäkring. Till Sparbanksgruppen hör utöver 23 Sparbanker dessutom Sparbanksförbundet anl, Sb-Livförsäkrings, Sp-Fondbolag, Sparbankernas Centralbank och fastighetsförmedlingskedjan Sb-Hem. Sparbanksgruppen har ca 1155 anställda på olika håll i Finland. www.sparbanken.fi

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.