Följ Sparbanksgruppen i Finland

​Pengar, tid och ett gott liv: vad skulle finländarna göra med en extra tusenlapp?

Nyhet   •   Dec 22, 2015 05:55 CET

I Sparbankens enkät Pengar, tid och ett gott liv frågades bland annat vad finländarna skulle göra om de plötsligt fick en extra tusenlapp. Enkäten gjordes sommaren 2015 och den besvarades av 12 629 personer.

Vad skulle finländarna göra om det till exempel vann tusen euro? Enligt Sparbankens enkät är det populäraste sättet att använda de extra pengarna att spara dem på konto (22 %). Som följande kommer att betala räkningar (16 %) eller att lägga dem i en fond eller aktier ((16 %). Hos var nionde skulle pengarna gå till det dagliga livet och knappt var tionde skulle åka på semester.

Kvinnor sparar på konto, männen i aktier
Det fanns skillnader mellan könen. När särskilt kvinnorna sätter in extra pengar på sparkonto, skulle var fjärde man placera dem i aktier eller fonder. Av kvinnorna skulle färre än var åttonde göra det. Kvinnorna skulle också klart oftare åka på semester (11 % av kvinnorna och 6 % av männen).

Av kvinnorna skulle drygt nio och av männen knappt sju procent renovera hemma. Geografiskt fanns de flitigaste renoverarna i norra Finland och bland dem som fyllt 65 år.

Med stigande ålder vill man glädja sina närmaste ekonomiskt
Viljan att glädja sina närmaste steg med ålder och störst var den hos dem som var över 55 år. Nästan 10 procent av dem som fyllt 65 skulle glädja närstående mot bara fyra procent av 19–30-åringarna. De skulle använda pengarna till det dagliga livet, vilket också de som bor i norra och östra Finland skulle göra. Av unga under 19 år skulle många också köpa någonting roligt som de redan en längre tid har drömt om.

Enkäten Pengar, tid och ett gott liv vill ta reda på finländarnas spardrömmar
Sparbankens enkät Pengar, tid och ett gott liv gjordes sommaren 2015. Den besvarades av 12 629 personer. Sparbanken genomförde enkäten nu för första gången och utöver drömmar kring pengar frågade vi vad finländarna sparar till.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.