Följ Sparbanksgruppen i Finland

​Kära pengar har många namn

Nyhet   •   Aug 30, 2016 12:10 CEST

När användningen av kontanter minskar kan det leda till att de många olika namnen för pengar småningom försvinner från det finska språket och dialekterna. Svenskans inverkan har varit central i de här smeknamnen. Det här framgick i Sparbankens enkät om kontanter som 30.6–15.8.2016 tog reda på hur folk använder kontanter. Samtidigt bad vi också om vilka smeknamn som används om kontanterna. Enkäten besvarades av 3 959 personer.

Bland de som besvarade Sparbankens kontantenkät var de finska populäraste termerna för pengar och kontanter cash, fyrkka, massi, mani, fyffe och pätäkkä. De finskspråkiga har tagit i bruk många svenska termer och ändrat dem till egna ord, t.ex. det svenska ordet fyrk är allmänt bland de finskspråkiga i formen fyrkka och dess många varianter.

Populära bland de svenska orden var bl.a. fyrk, stålar och ekorrskinn samt de officiella pengar och sedlar.

I fråga om kontanter sade en del av dem som besvarade enkäten att de i normalt tal använder de officiella termerna som sedlar och mynt men i vardagsspråket och i humorsyfte kan de använda smeknamnen. Många betonade ändå att de aldrig använder andra termer än de officiella när de talar om kontanter eller pengar.

Smeknamn på de kära pengarna och kontanterna finns det ändå fortfarande mycket av i Finland. En del av dem som svarade kommenterade att användningen av andra termer än de officiella klart har minskat när användningen av kort har ökat och att man numera sällan hör dem.

Vad säger bankmannen om saken?

Someron Säästöpankkis verkställande direktör Juhani Huupponen har varit en del av den finländska bankverksamheten i flera decennier. För honom var en stor del av de namn på pengar som gavs bekanta från olika decennier.

- Allmänt taget verkar det vara något av en försvinnande folktradition att hitta på nya namn för pengar. Den har helt klart minskat när användningen av kontanter har minskat. Kärt barn har ändå många namn.

Pengarna har en lång historia

Officiellt är pengar ett gemensamt värderingssystem för varor och tjänster som är baserat på utbytbara och lagringsbara enheter, och som används som betalningsmedel. Av ett gott betalningsmedel har alltid krävts att det ska vara lätt att transportera och också kunna delas. För århundraden sedan, före sedlar och mynt, användes bland annat ekorrskinn.

Som konkreta pengar används sedlar och mynt som är svåra att förfalska och som en stat har fastställt som officiella. Nuförtiden är en stor del av alla pengar som rör sig bitar i minnet på bankernas datorer.

Eftersom man alltid behövt pengar och pengarna naturligtvis haft en stor betydelse i människors liv har de också under åren fått många smeknamn på olika språk. 

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.