Följ Sparbanksgruppen i Finland

Håll ett öga på din ekonomi

Nyhet   •   Jul 06, 2016 12:55 CEST

Med hjälp av Sparbankens Ekonomivakt lär du dig känna din ekonomi bättre. Läs varför det lönar sig att följa med sin egen ekonomi.

Var och en av oss borde följa med sin ekonomi eftersom få har sådana inkomster att de automatiskt räcker till alla utgifter.

– De människor som har så mycket pengar att de inte behöver följa med sin ekonomi uppgår i Finland till kanske en procent.

Den resterande 99 procenten behöver följa med sin ekonomi, säger Sparbankens utvecklingschef Kimmo Rantala.

Att följa med sin egen ekonomi är ett enkelt sätt att se till att pengarna räcker till alla utgifter och att en liten del blir över för sämre tider eller för att förverkliga drömmar.

När man planerar hur man använder sina pengar och håller lite spelrum på sparkontot fäller inte överraskande utgifter hela ekonomin. Då behöver man inte heller ty sig till dyra avbetalningsavtal eller snabbkrediter.

– När man har koll på sina inkomster och utgifter har man bättre kontroll över livet och kan känna sig säkrare.

Ett behändigt verktyg att följa med sin ekonomi är Ekonomivakten. Den avgiftsfria tjänsten som finns i sparbankens alla kunders nätbank kategoriserar automatiskt kontotransaktionerna i olika kategorier och ritar upp diagram som är lätta att förstå.

– I Ekonomivakten ser man hur konsumtionen fördelar sig med ett ögonkast.

Prioritera utgifterna
Om allt som kommer in varje månad bara verkar rinna ut någonstans är det hög tid att ta tjuren vid hornen och börja ta kontroll över sin egen ekonomi.

Redan en snabb blick på utgifterna kan visa på kostnader som egentligen inte ens är viktiga för en. Redan små vettiga åtgärder gör att man kan spara mera pengar till de saker som är viktiga för en.

– När man ser vart pengarna på riktigt går kan man göra val i enlighet med sina egna värderingar.

Ekonomivaktens budgetverktyg hjälper till att hålla onödiga utgifter i schack och att prioritera behoven.

Om man är i den lyckliga situationen att pengarna verkar räcka till de egna utgifterna utan problem och det ibland blir pengar över så lönar det sig att börja spara målinriktat.

Alla har vi drömmar för vilka vi behöver besparingar. Redan att lägga undan en liten summa varje månad hjälper en att komma närmare drömmen. Ekonomivaktens verktyg Sparmål hjälper till att utöka besparingarna.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.