Följ Sparbanksgruppen i Finland

​Att komma ihåg när man sparar till barn

Nyhet   •   Aug 01, 2016 13:31 CEST

När man börjar spara till ett barn kan man få med skattemyndigheten och magistraten att göra. Vi har sammanställt en lista på vad man ska komma ihåg när man sparar till ett barn.

Spara i barnets namn

Om besparingarna är avsedda för ett barn lönar det sig att från första början spara i barnets namn. På det sättet kan man undvika skattepåföljder senare. När besparingarna är i barnets namn är det också lättare att försäkra sig om att medlen faktiskt går till barnet.

Vårdnadshavarnas samtycke krävs

Om barnet har två vårdnadshavare krävs bådas samtycke när man öppnar ett konto till barnet. Kontoöppningen görs i banken och båda vårdnadshavarna ska vara på plats. Alternativt kan ett konto öppnas av en vårdnadshavare som har fullmakt av den andra. Med fullmakt kan också en fadder eller en mor- eller farförälder öppna ett konto för barnet.

Kom ihåg gåvoskatten

Om man vill undvika gåvoskatt får en person inte öka barnets besparingar med mera än 4 000 euro på tre år. Summan är densamma oberoende av om den ges på en gång eller i delar. Däremot finns det ingen gräns för hur många som får ge en gåva.

Anmälan till magistraten

Om besparingarnas värde går över 20 000 euro ska de anmälas till magistraten. Magistratens uppgift är att trygga en minderårigs förmögenhet. Barnets tillgångar får enligt lagen användas endast för barnets bästa. Med medlen kan man betala till exempel barnets körkort men det är inte tillåtet att betala boendekostnader med barnets pengar.

Expert: Nooa Sparbankens placeringschef Anna Laukka-Paananen

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.