Följ Sparbanksgruppen i Finland

​Lovar nyårslyckan pengar?

Blogginlägg   •   Dec 29, 2015 06:53 CET

År 2015 går mot sitt slut och för tillfället lever vi i den största konsumtionsfesten i Finland. Skatteåterbäringen har kanske redan gått och en del av oss ökar ut sin julklappsbudget med olika konsumtionskrediter.

Om det vid nyår går så lyckligt att nyårslyckan lovar pengar är det ett klart tecken på att det lönar sig att börja bygga upp sin ekonomi på en ännu stabilare grund. Och fastän nyårslyckan inte skulle lova pengar så är att spara ett säkert sätt att öka på sin förmögenhet år 2016!

Efter julfirandet upplever många i januari ett behov att hålla ett öga förutom på midjan också på plånboken. Skattekorten som kommer i början av året får också var och en att fundera på hur årets inkomster ska täcka årets utgifter. Och hur i all världen ska man få pengarna att räcka till så att man också kan spara en del.

Som en tumregel kan man minnas att det är lättare att minska kostnaderna än att öka inkomsterna. När man sparar räcker pengarna bättre till och en del blir över. Ett sparkonto känns som ett säkert och lätt sparalternativ men skulle du använda dina besparingar med större eftertanke om de i stället för på kontot var i bättre förvar till exempel i fonder?

När man lyckas spara sporras man till att spara ännu mera! Hur skulle det vara om ditt nyårslöfte vore att börja spara i fonder?

Om du följer de här spartipsen blir år 2016 säkert ett år då din förmögenhet växer.

 • Skjut inte upp fondsparandet utan kontakta banken senast genast i början av januari. Tillsammans hittar vi det sätt att spara som passar just dig.
 • Du kan börja fondspara också på nätet; helt själv och varför inte just vid midnatt när året byts. Du kan också göra tilläggsplaceringar enligt behov alltid när du märker att du fått pengar över efter de nödvändiga anskaffningarna.
 • De summor du sparar behöver inte vara stora – redan med små månadssummor kommer du bra igång.
 • Lägg inte alla dina pengar i samma fond – sprid dem modigt och också med mindre summor.
 • Om du investerar ska du inte dra förhastade slutsatser när kurserna går upp eller ner. Fastän det är lätt att lösa in fondandelar i nätbanken ska du ta det lugnt och inte låta dig gripas av masshysterin.
 • Lär dig att använda Ekonomivakten som finns i din nätbank – den hjälper dig att få en bättre bild av vart dina pengar går.

 • Jani Eenola

  Skribenten är vice verkställande direktör för Aito Säästöpankki och medlem i Sp-Fondbolags styrelse och sparar månatligen i fonder till sig själv och sina barn.

  Kommentarer (0)

  Lägg till kommentar

  Kommentera

  Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.